Hutchinson velgen

Alles wat je moet weten over de Hutchinson Beadlock velgen:
  o Velgmaat
De maat van een velg wordt weergegeven in breedte en hoogte, uitgedrukt in inches.  (1 inch = 2.54 cm) Een velg met maat 7×15 is dus 7 inch breed en 15 inch hoog (diameter).

Let op : de breedte van een velg wordt officieel gemeten van binnenkant velgrand tot binnenkant velgrand.

Schermafbeelding 2015-03-31 om 15.40.34

ET-waarde / Offset
De ET-waarde van een velg wordt ook wel offset genoemd. (“ET” is de afkorting van het Duitse “Einpress Tiefe”) Deze aanduiding bepaald hoe ver een velg naar binnen valt of naar buiten steekt in de wielkast. Een positieve ET-waarde geeft aan dat de velg dieper in de wielkast valt en bol gemonteerd staat. Een negatieve ET-waarde geeft aan dat de velg feller buiten de wielkast steekt en dus hol gemonteerd is.

Steek
De steek van een wiel wordt weergegeven in aantal boutgaten en radius. De steek heeft dus alles te maken met de bevestiging van een wiel.  Het aantal boutgaten is bij een VW Kever standaard 4 of 5, en de radius 205 of 130. (met radius, ook steekcirkel genoemd, wordt bedoeld: de diameter van de denkbeeldige cirkel die door de harten van de boutgaten getrokken kan worden) .

Een steek van 5×205 duidt dus aan dat een velg 5 boutgaten heeft met een steekcirkel van 205 mm.

Schermafbeelding 2015-03-31 om 15.40.18

Montage
Bij montage van velgen dien je op volgende punten te letten :
– Het juiste gereedschap
– De juiste bouten / moeren
– Is de O-ring juist gemonteerd, waardoor de velg ring luchtdicht afsluit.
   Advies; bij verwisselen band ook nieuwe O-ring monteren
– De kracht waarmee de bouten of moeren moeten worden vastgezet (aangegeven in Nm = Newtonmeter)

Keuze band
Eén van de voordelen van een Hutchinson Beadlock velg, is dat de wang van de band wordt opgesloten tussen de velg ring en een stugge rubberen ring, de zogenaamde beadlock ring. Welk type beadlock ring gekozen dient te worden hangt af van de te monteren band. Geef daarom bij uw bestelling aan, welk type en fabrikaat band u zou willen gaan monteren op de Hutchinson velg (bijvoorbeeld: BF Goodrich All Terrein A/T KO2 265/75 R16).